Людям з порушення зору Звичайна версія

Вартість кредитного портфелю ПАТ «БАНК КАМБІО» на папері майже вп’ятеро вища за ринкову

08.10.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Основною схемою виведення активів ПАТ «БАНК КАМБІО» стало схемне кредитування, внаслідок якого вартість кредитного портфелю банку на папері (1,4 млрд грн) виявилася майже в 5 разів більшою за ринкову. Зокрема й через те, що відсоткова ставка за кредитами кількох десятків пов’язаних осіб була майже вдвічі нижчою за вартість залучених у них же ресурсів, розповіла в радіоефірі «Голос Столиці» заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай. У такий спосіб банку було завдано прямого збитку на кілька мільйонів гривень.

У заставу за кредитами пов’язаних осіб передавалися цінні папери, ліквідність яких штучно підтримувалася шляхом купівлі-продажу пов’язаними між собою підприємствами, та майбутній врожай сільськогосподарських культур, який чи то не виріс, чи то був знищений гризунами. Коли ж наприкінці 2013 року внаслідок такої кредитної політики у ПАТ «БАНК КАМБІО» почалися проблеми з ліквідністю і він потребував рефінансування, цей кредитний портфель було надано у заставу Національному банку України.

НБУ видав кредит рефінансування і розпочав перевірку банку, під час якої виявив численні порушення. При цьому банк отримані від регулятора кошти спрямував на кредитування пов’язаних осіб. Коли ж НБУ запровадив режим особливого контролю за діяльністю банку, його власники почали вибірково повертати кошти вкладникам, залишаючи на рахунках кошти в такому обсязі, щоб вони не перевищували гарантованої суми відшкодування. Юридичні ж особи переказували кошти на рахунки певним фізичним особам у якості «безповоротної фінансової допомоги» чи «безвідсоткових позик», щоб у такий спосіб отримати їх від Фонду як гарантоване відшкодування за вкладами.

Нагадаємо, 05 грудня 2014 року запроваджено тимчасову адміністрацію ПАТ «БАНК КАМБІО», ліквідацію банку розпочато 02 березня 2015 року. За час виведення банку з ринку вкладники в межах суми гарантованого відшкодування станом на 01 вересня 2019 року отримали 244,1 млн грн.

Також під час ефіру Ольга Білай розповіла про ситуацію, що склалася навколо ПАТ «АСТРА БАНК» (зараз він відомий як ПАТ «АГРОПРОСПЕРІС БАНК») та загрозу судових рішень щодо банку інвестиційній привабливості України.